Η Google σας επιτρέπει επιτέλους να μοιράζεστε και να συνεργάζεστε σε σελιδοδείκτες, κρύβοντας τη λειτουργία κάπου που δεν θα βρείτε

Εδώ και χρόνια, παραπονιέμαι για την έλλειψη ενός εύκολου τρόπου διαμοιρασμού και συνεργασίας σε σελιδοδείκτες στο Google Chrome, ο οποίος θα απλοποιούσε την έρευνα και την αποθήκευση σχετικών ιστοσελίδων για κάθε ζευγάρι, οικογένεια, ομάδα φίλων ή συναδέλφους.

Δυστυχώς, η επιλογή αυτή ήταν διαθέσιμη το 2015, αλλά αργότερα αφαιρέθηκε για να μην εμφανιστεί ποτέ ξανά. Δεδομένης της ικανότητας της Google να κάνει πολύ πιο περίπλοκα πράγματα κοινόχρηστα, όπως οι οικογενειακές αγορές στο Play Store ή τα έγγραφα στο Drive, ήταν και εξακολουθεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Chrome δεν υποστηρίζει τη συνεργασία. Αλλά η Google μόλις πρόσθεσε έναν τρόπο συνεργασίας σε σελιδοδείκτες, απλά δεν θα υποψιαστείτε πού βρίσκεται: στις Συλλογές της εφαρμογής αναζήτησης Google.

Η εφαρμογή Google προσφέρει Συλλογές (προηγουμένως Αποθηκευμένες σελίδες) εδώ και μερικά χρόνια, αλλά μόλις αποφοίτησαν από το μενού Περισσότερα… και έγιναν μία από τις τέσσερις κύριες καρτέλες στην κάτω μπάρα. Μαζί με αυτή την προώθηση, η Google εισάγει μια πιο μοντέρνα εμφάνιση, προτεινόμενες συλλογές (οι οποίες δεν είναι ακόμα ζωντανές) και τη δυνατότητα κοινής χρήσης και συνεργασίας σε κάθε λίστα.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συλλογές, μπορείτε να τις θεωρήσετε ένα συνονθύλευμα από πράγματα που βρίσκετε στο διαδίκτυο και θέλετε να βάλετε σελιδοδείκτη, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων, εικόνων και τοποθεσιών στους Χάρτες. Κάθε λίστα Χαρτών που έχετε δημιουργήσει εμφανίζεται ως συλλογή από προεπιλογή. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε νέες συλλογές και να τοποθετήσετε σε αυτές κάθε είδους στοιχείο, όχι μόνο τοποθεσίες.

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το συρόμενο μενού κοινής χρήσης της ενημερωμένης διεπαφής. Σε αυτό, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση για μια συλλογή και να επιλέξετε αν θέλετε έναν σύνδεσμο μόνο για προβολή ή για συνεισφορά. Αν επιλέξετε το τελευταίο, τα άτομα με τη διεύθυνση URL θα μπορούν να συμμετέχουν στη συλλογή σας και να προσθέτουν/αφαιρούν αντικείμενα από αυτήν. Είναι ακριβώς το εργαλείο συνεργασίας με σελιδοδείκτες που πάντα ήθελα, για να κρατάω καρτέλα με σημαντικές ιστοσελίδες με τον σύζυγό μου, όπως σχέδια ταξιδιών και πράγματα που πρέπει να κάνουμε, προϊόντα και συνταγές που μας αρέσουν, σεμινάρια στα οποία πρέπει να έχουμε πρόσβαση κατά καιρούς, αγαπημένες τοποθεσίες κ.λπ…

Αριστερά: Κοινή χρήση μιας συλλογής. Μέση και δεξιά: Πρόσβαση στις ρυθμίσεις κοινής χρήσης μιας συλλογής.

Αφού μοιραστείτε τον σύνδεσμο, όποιος συμμετέχει στη λίστα εμφανίζεται δίπλα στο avatar σας κάτω από τον τίτλο της συλλογής. Μπορείτε να πατήσετε το κουμπί υπερχείλισης (τρεις τελείες πάνω δεξιά) και στη συνέχεια το κουμπί Κοινή χρήση για να ανακαλέσετε την πρόσβαση, να αντιγράψετε ξανά τους συνδέσμους μόνο για προβολή και συνεισφέροντες και να δείτε όλα τα άτομα που συνεργάζονται σε αυτήν. Προς το παρόν, δεν φαίνεται ότι οι ιδιοκτήτες συλλογών μπορούν να διώξουν άλλους χρήστες ή να περιορίσουν την πρόσβασή τους, εκτός αν απενεργοποιήσουν εντελώς την κοινή χρήση για όλους.

Πώς να προσθέσετε σελιδοδείκτες σε υπάρχουσες συλλογές

Μπορεί να σκέφτεστε ότι όλα αυτά είναι ωραία, αλλά πώς προσθέτετε πραγματικά αντικείμενα στις συλλογές σας; Λοιπόν, ούτε αυτό είναι πολύ απλό, αλλά εδώ είναι οι διαφορετικοί τρόποι για να το κάνετε από το τηλέφωνό σας:

  • Ανοίξτε μια συλλογή, πατήστε το κυμαινόμενο μπλε κουμπί Find more στο κάτω μέρος και είτε κάντε κύλιση στις προτεινόμενες παρόμοιες σελίδες (το εικονίδιο σελιδοδείκτη βρίσκεται πάνω δεξιά από τη μικρογραφία) είτε ξεκινήστε μια αναζήτηση και, στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο σελιδοδείκτη πάνω δεξιά σε κάθε σελίδα που ανοίγετε.
  • Ανοίξτε οποιοδήποτε άρθρο από τη ροή Ανακάλυψη της εφαρμογής Google, είτε μέσα στην εφαρμογή είτε στο αριστερό παράθυρο του εκτοξευτή Pixel (και άλλων συμβατών εκτοξευτών) και, στη συνέχεια, αναζητήστε το ίδιο εικονίδιο σελιδοδείκτη επάνω δεξιά.
  • Ξεκινήστε μια αναζήτηση από το widget της Google ή μέσα από την εφαρμογή Google, πατήστε οποιαδήποτε σελίδα και, πάλι, αναζητήστε το εικονίδιο σελιδοδείκτη στην επάνω δεξιά γωνία. (Σημείωση: Αυτό είναι ακανόνιστο και μπορεί μερικές φορές να φορτώσει τη σελίδα χωρίς τα εικονίδια σελιδοδείκτη και κοινής χρήσης στην επάνω δεξιά πλευρά. Δεν λειτουργεί σε μένα, αλλά άλλοι στην ομάδα του Android Police το έχουν).
  • Στην αναζήτηση Google Images, είτε στην εφαρμογή Google είτε στο Chrome, αναζητήστε το εικονίδιο σελιδοδείκτη στην επάνω δεξιά γωνία.
  • Στο Google Maps, ανοίξτε ένα μέρος, πατήστε το μεγάλο στρογγυλό εικονίδιο Αποθήκευση και επιλέξτε οποιαδήποτε συλλογή θέλετε.

Αριστερά: Προσθήκη σελιδοδεικτών από τις προτάσεις ‘Find More’. Μέση: Ή από ιστοσελίδες που ανοίγουν μέσω της εφαρμογής Google. Δεξιά: Ή από την αναζήτηση Google Images.

Από τον υπολογιστή σας, μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία στις συλλογές σας μόνο όταν χρησιμοποιείτε τους Χάρτες Google ή τους ιστότοπους της Google Images. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να βάλετε σελιδοδείκτες σε ιστοσελίδες. Παλαιότερα υπήρχε μια επίσημη επέκταση “Αποθήκευση στο Google”, αλλά η Google, ως Google, την σκότωσε το 2018. Eyeroll.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η αναζήτηση και το άνοιγμα μιας σελίδας στο Chrome, είτε πρόκειται για κινητό είτε για υπολογιστή, δεν αφήνει να εμφανιστεί αυτό το συγκεκριμένο εικονίδιο σελιδοδείκτη – αντ’ αυτού, εμφανίζονται οι ενσωματωμένοι σελιδοδείκτες του Chrome. Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα, και αυτοί δεν μπορούν να κοινοποιηθούν, όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή.

Πώς να επεξεργαστείτε κοινόχρηστες συλλογές

Αφού δημιουργήσετε και κοινοποιήσετε μια συλλογή, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί υπερχείλισης (τρεις τελείες πάνω δεξιά) για να:

  • Επεξεργασία – μετονομασία και προσθήκη περιγραφής
  • Επιλογή – επιλέξτε πολλά στοιχεία για να τα διαγράψετε από τη λίστα ή να τα μετακινήσετε σε άλλη λίστα.
  • Διαγραφή – αφαιρέστε εντελώς τη λίστα από το λογαριασμό σας και από το λογαριασμό ενός άλλου συνεργάτη.

Αριστερά: Επεξεργασία μιας συλλογής. Μέση: Πολλαπλή επιλογή για μετακίνηση ή διαγραφή. Δεξιά: Προειδοποίηση διαγραφής.

Οι συνεργάτες που δεν είναι οι αρχικοί ιδιοκτήτες της λίστας μπορούν μόνο να μετακινούν, να διαγράφουν και να προσθέτουν στοιχεία, καθώς και να αποχωρούν από τη λίστα. Δεν μπορούν να επεξεργαστούν το όνομά της, να ενεργοποιήσουν/απενεργοποιήσουν την κοινή χρήση, να αντιγράψουν ξανά τους συνδέσμους (αλλά μπορούν να στείλουν τον σύνδεσμο που έλαβαν από εσάς σε κάποιον άλλο, προσέξτε το) ή να τη διαγράψουν.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στις συλλογές στο διαδίκτυο και στο κινητό

Στο διαδίκτυο, μεταβείτε στη διεύθυνση google.com/save για να δείτε όλες τις συλλογές σας. Ωστόσο, οι επιλογές εκεί εξακολουθούν να είναι περιορισμένες: δεν μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία επικολλώντας τις διευθύνσεις URL τους και η κοινή χρήση εξακολουθεί να ενεργοποιεί τον σύνδεσμο μόνο για προβολή και όχι για συνεργασία.

Διαδικτυακή διεπαφή συλλογών Google.

Στο τηλέφωνό σας, μπορείτε να μεταβείτε στις Συλλογές από την ειδική καρτέλα μέσα στην εφαρμογή Google ή πηγαίνοντας στο google.com στο πρόγραμμα περιήγησης του κινητού σας, πατώντας το εικονίδιο του μενού (τρεις οριζόντιες γραμμές) πάνω αριστερά και επιλέγοντας Συλλογές από το μενού που εμφανίζεται.

Κοινή χρήση σελιδοδεικτών, καλώς ή κακώς

Ο σύζυγός μου και εγώ έχουμε ένα κοινό ημερολόγιο Google για εκδηλώσεις που πρέπει να παρακολουθήσουμε και οι δύο, Keep shopping lists και άλλες διάφορες σημειώσεις, Drive folders για κάθε είδους έγγραφα και λογιστικά φύλλα, Photos libraries και albums για να αποφεύγουμε την αποστολή κάθε φωτογραφίας που τραβάμε, Maps lists για μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε μαζί, και έχουμε ακόμη και κοινές αγορές στο Play Store χάρη στο Family Link. Αυτό που δεν είχαμε μέχρι τώρα ήταν ένας εύκολος τρόπος να μοιραζόμαστε έναν φάκελο με σελιδοδείκτες και συνδέσμους.

Είτε ψάχνουμε για προορισμούς ταξιδιών, είτε ερευνούμε μια νέα συσκευή ή αγορά, είτε αποθηκεύουμε συνταγές που μας αρέσουν, είτε παρακολουθούμε χρήσιμα διαδικτυακά εγχειρίδια και εκπαιδευτικά προγράμματα, είτε οποιοδήποτε άλλο είδος πράγμα που μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε μαζί στο διαδίκτυο, έπρεπε να είμαστε και οι δύο ελεύθεροι την ίδια στιγμή, να καθόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο και να κοιτάμε την ίδια οθόνη, είτε να κάνουμε την έρευνά μας ξεχωριστά αλλά να στέλνουμε τους συνδέσμους έναν προς έναν. Στη σημερινή εποχή όπου οι άνθρωποι μπορούν να επεξεργάζονται ζωντανά ένα λογιστικό φύλλο από απόσταση μαζί, αυτό έμοιαζε με ανόητη παράλειψη.

Γι’ αυτό είμαι πολύ ενθουσιασμένος που επιτέλους έχουμε έναν εγγενή τρόπο να μοιραζόμαστε σελιδοδείκτες στο Android. Αυτό γίνεται ακόμη καλύτερο από το γεγονός ότι μια συλλογή μπορεί να περιέχει ιστοσελίδες, αλλά και εικόνες και τοποθεσίες χαρτών.

Ωστόσο, αυτές οι συλλογές εξακολουθούν να είναι ξεχωριστές από τους σελιδοδείκτες του Chrome. Δύο τρόποι για να κάνετε το ίδιο πράγμα, αυτό είναι το σύνθημα της Google, έτσι δεν είναι; Η συνεργασία σε αυτές δεν είναι ακόμη πλήρως μελετημένη: οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διώξουν έναν χρήστη και να κρατήσουν τους υπόλοιπους, οι διαφορετικοί συνεργάτες δεν ενημερώνονται για τις αλλαγές που κάνουν οι άλλοι, και οποιοσδήποτε με τον σύνδεσμο μπορεί να συμμετάσχει. Το πιο σημαντικό είναι ότι η προσθήκη σε αυτές τις συλλογές εξακολουθεί να είναι περίπλοκη στα κινητά και πολύ περιορισμένη στους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Η Google αναφέρει ότι η νέα διεπαφή Συλλογές με προτεινόμενες συλλογές και συνεργασία είναι διαθέσιμη παγκοσμίως. Έχουμε επαληθεύσει ότι όντως ισχύει για τη συνεργασία σε διάφορες χώρες, χρήστες και λογαριασμούς, αλλά και πάλι, κάποιοι από τους λογαριασμούς μας δεν το έχουν, ακόμη και αν βρίσκονται στην ίδια συσκευή. Επομένως, πιθανόν να επεκτείνεται σιγά-σιγά μέσω μιας αλλαγής από την πλευρά του διακομιστή. Οι προτεινόμενες συλλογές δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα για εμάς όμως.

Σχολιάστε