Το προσαρμοσμένο πρόγραμμα περιήγησης εντός της εφαρμογής της Αναζήτησης Google επεκτείνεται σε περισσότερους ανθρώπους

Η Google εισήγαγε τις προσαρμοσμένες καρτέλες του Chrome πριν από πέντε χρόνια και οι περισσότερες εφαρμογές τις χρησιμοποιούν σήμερα. Αντί να δημιουργούν τα δικά τους προσαρμοσμένα προγράμματα περιήγησης, οι προγραμματιστές μπορούν απλώς να παραδίδουν τους ιστότοπους σε μια καρτέλα του Chrome χωρίς τον πρόσθετο όγκο μιας κανονικής διεπαφής προγράμματος περιήγησης.

Το πλεονέκτημα είναι ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να ξοδεύουν πόρους για τη δημιουργία δικών τους υλοποιήσεων webview και ότι οι χρήστες μπορούν να ανοίγουν γρήγορα αυτές τις προσαρμοσμένες καρτέλες στο κανονικό Chrome χωρίς επαναφόρτωση ή απώλεια της θέσης κύλισης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύστημα. Αλλά η Google δεν θα ήταν η Google αν έμενε σε ένα σπουδαίο σύστημα (σε κοιτάζω, YouTube Music).

Η εταιρεία άρχισε να πειραματίζεται με ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα περιήγησης για την εφαρμογή Google Search πριν από περίπου έξι εβδομάδες και τώρα επεκτείνεται σε περισσότερους ανθρώπους. Ενώ φαίνεται κομψό, έρχεται με περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα, η αλλαγή ήταν ζωντανή μόνο για λίγους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν την τελευταία beta έκδοση της εφαρμογής Google. Αν την αποκτήσετε, θα παρατηρήσετε αμέσως το διαφορετικό animation φόρτωσης όταν πατάτε έναν σύνδεσμο.

Αντί της λεπτής μπλε γραμμής μεταξύ της επάνω μπάρας και του περιεχομένου του ιστότοπου, ολόκληρο το φόντο της επάνω μπάρας γίνεται το animation φόρτωσης. Υπάρχει επίσης ένα λογότυπο της Google στη θέση της διεύθυνσης URL πριν φορτωθεί πλήρως και ο τίτλος του ιστότοπου δεν φαίνεται πουθενά.

Αριστερά: Παραλλαγή προσαρμοσμένης καρτέλας. Μέση: Νέο προσαρμοσμένο πρόγραμμα περιήγησης. Δεξιά: Νέο animation φόρτωσης.

Κατά τα άλλα, το νέο πρόγραμμα περιήγησης φαίνεται και συμπεριφέρεται σχεδόν όπως η προσαρμοσμένη καρτέλα του παλιού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σκοτεινής λειτουργίας. Υπάρχει ένα κουμπί x για να το κλείσετε στα αριστερά της επάνω μπάρας, μια συντόμευση σελιδοδείκτη για να προσθέσετε αυτό που βλέπετε στη συλλογή σας στο Google, μια επιλογή κοινής χρήσης και ένα μενού υπερχείλισης.

Οι διαφορές γίνονται και πάλι εμφανείς όταν ρίχνουμε μια ματιά σε αυτό το μενού. Αντί για καταχωρήσεις για αντιγραφή του συνδέσμου, προβολή συλλογών και αναφορών, εύρεση σε σελίδα, προσθήκη στην αρχική οθόνη, πρόσβαση στην τοποθεσία εργασίας ή ακόμη και μετάφραση και άνοιγμα στο Chrome, σας υποδέχονται μόνο τέσσερις επιλογές: Ανανέωση, Άνοιγμα στο πρόγραμμα περιήγησης, Ρυθμίσεις και Αποστολή ανατροφοδότησης.

Βέβαια, η Google θα προσθέσει πιθανώς περισσότερες λειτουργίες αργότερα, αλλά ας το δούμε με αυτόν τον τρόπο: Γιατί να δημιουργήσετε ένα ολοκαίνουργιο πρόγραμμα περιήγησης όταν έχετε μια λειτουργική εναλλακτική λύση που λαμβάνει αυτόματες ενημερώσεις, αφού αποτελεί μέρος ενός προϊόντος που μια άλλη ομάδα της εταιρείας σας συντηρεί ενεργά ούτως ή άλλως;

Αριστερά: Προσαρμοσμένο μενού καρτελών του Chrome. Μέση: Το νέο μενού του προγράμματος περιήγησης της Google. Δεξιά: Δεν υπάρχει χειρονομία επαναφόρτωσης (ακόμα).

Ενώ το νέο πρόγραμμα περιήγησης εντός της εφαρμογής φαίνεται εντυπωσιακό και όμορφο, προσθέτει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Τα cookies (δηλ. οι συνδέσεις), το ιστορικό σας και οι σελιδοδείκτες πιθανότατα δεν θα συγχρονίζονται με το Chrome. Είναι επίσης αμφίβολο πόσο καλά θα λειτουργεί ο διαχειριστής κωδικών πρόσβασης του Chrome.

Όταν πατάτε το μενού με τα τρία κουμπιά για να ανοίξετε έναν σύνδεσμο στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ο ιστότοπος επαναφορτώνεται πλήρως, σε αντίθεση με την εφαρμογή προσαρμοσμένης καρτέλας που διατηρεί την τρέχουσα θέση κύλισης.

Τουλάχιστον είναι δυνατό να απενεργοποιήσετε το προσαρμοσμένο πρόγραμμα περιήγησης εντός της εφαρμογής στις ρυθμίσεις της Google, αλλά απ’ όσο μπορούμε να πούμε, τότε έχετε κολλήσει με το άνοιγμα συνδέσμων στο κανονικό Chrome, το οποίο δεν είναι μια τέλεια αναπαραγωγή της τρέχουσας κατάστασης της προσαρμοσμένης καρτέλας.

Αν θέλετε μια ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτή τη νέα εμπειρία, θα πρέπει να αποκτήσετε την τελευταία beta έκδοση της εφαρμογής Google και να δείτε αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να γίνετε μέρος της δοκιμής από την πλευρά του διακομιστή που την ενεργοποιεί. Μπορείτε να εγγραφείτε για το λογισμικό προ-έκδοσης μέσω του Play Store ή απλά να το κατεβάσετε από το APK Mirror.

Σχολιάστε