Η Google θα προσθέσει επιτέλους μια σωστή συντόμευση στον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης στο Android

Είναι Οκτώβριος, και αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι είναι η εποχή των αποκριών, όχι – είναι επίσης ο μήνας ευαισθητοποίησης για την κυβερνοασφάλεια και η Google χρησιμοποιεί την ευκαιρία για να μοιραστεί μερικές ενημερώσεις σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας για λογαριασμούς και εφαρμογές. Το αποκορύφωμα είναι πιθανότατα η ανακοίνωση ότι η εταιρεία προσθέτει επιτέλους μια εύκολα προσβάσιμη συντόμευση για τον διαχειριστή κωδικών πρόσβασης απευθείας στην εφαρμογή Google.

Αν και δεν έχουμε δει ακόμη τη νέα συντόμευση σε δράση, η Google μοιράζεται στην ανακοίνωσή της ότι “αναπτύσσει μια λειτουργία στην εφαρμογή Google που σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε αποθηκεύσει στο Google Password Manager απευθείας από το μενού της εφαρμογής Google”. Υποθέτουμε ότι το “μενού της εφαρμογής” υποτίθεται ότι είναι το εικονίδιο του λογαριασμού στην επάνω δεξιά γωνία της εφαρμογής Google που ανοίγει ένα μενού όταν το πατάτε, όπως φαίνεται παρακάτω.

Αυτό είναι μεγάλη είδηση, διότι προηγουμένως, είτε έπρεπε να ξέρετε πού να πλοηγηθείτε στο διαδίκτυο (passwords.google.com) είτε έπρεπε να ψάξετε για την καταχώρηση στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας Google (βλ. το τρίτο στιγμιότυπο οθόνης παραπάνω). Η τοποθέτηση της συντόμευσης για την προβολή όλων των κωδικών σας ακριβώς στο μενού εναλλαγής λογαριασμών την καθιστά πολύ πιο προσιτή για εκατομμύρια ανθρώπους που μπορεί να μην ήξεραν καν πού να τη βρουν εξ αρχής.

Για τους χρήστες του iOS, η Google έχει και άλλα καλά νέα. Ενώ ήταν δυνατή η χρήση της εφαρμογής Google ή Chrome για την αυτόματη συμπλήρωση κωδικών πρόσβασης σε εφαρμογές τρίτων, η εταιρεία θέλει να επεκτείνει τη δυνατότητα να προτείνει και κωδικούς πρόσβασης, μια λειτουργία που είναι εδώ και καιρό διαθέσιμη στο Android.

Η Google σχεδιάζει επίσης να εγγράψει ακόμη περισσότερους ανθρώπους στη διαδικασία ελέγχου ταυτότητας δύο βημάτων, η οποία απαιτεί τόσο έναν κωδικό πρόσβασης Google (κάτι που γνωρίζετε) όσο και έναν δεύτερο παράγοντα, όπως ένα τηλέφωνο, ένα κλειδί ασφαλείας ή έναν κωδικό OTP (κάτι που έχετε) για να συνδεθείτε. Μέχρι το τέλος του έτους, η Google θέλει να εγγράψει αυτόματα 150 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους και να απαιτήσει από 2 εκατομμύρια δημιουργούς του YouTube να την ενεργοποιήσουν.

Η Google επανέλαβε επίσης ότι εγκαινίασε μια νέα μέθοδο σύνδεσης για εφαρμογές τρίτων που ονομάζεται One Tap. Όπως υποδηλώνει το όνομα, σας επιτρέπει να εγγραφείτε ή να συνδεθείτε σε εφαρμογές με ένα μόνο επιπλέον πάτημα, χωρίς να απαιτείται κωδικός πρόσβασης, και είναι ήδη ζωντανή στο Reddit, το Pinterest και άλλα. Το καλύψαμε διεξοδικά εδώ.

Σχολιάστε